top of page

Skogskollo för tjejer i Burträsk

Skogstekniska klustret har tillsammans med sina samarbetspartners arrangerat sju skogskollon för unga tjejer under 2017. Sist ut är ett kollo där tjugo förväntansfulla tjejer fick ge sig ut i Skogen utanför Burträsk. 

För Sveaskogs magasin "Forum"
Skogskollo för tjejer i Burträsk

Skogstekniska klustret består av tio starka företag i skogsmaskinbranschen. Tillsammans bedriver de som de själva säger ett ”skogsbrukstekniskt process- och utvecklingsarbete i nära samarbete med akademi, forskare och skogsbolag”. De vill också förändra den traditionella synen på skogssektorn och framförallt göra den mer jämställd. En del i detta är att börja hos en grupp med tjejer i tio-tolvårsåldern, för att lära dem vad skogsbranschen faktiskt är och handlar om.

– Tjejerna fick lära sig lite om både skogsskötsel, vilt, skogen som rekreation och vilka produkter man kan göra av skogen. De fick också träffa fyra kvinnor som jobbar med skog på olika sätt. Det blev jättelyckat, säger Lena Jonsson som är projektledare på Skogstekniska klustret.


Det började på måndag eftermiddag med matlagning och lekar i det fria, för att lära känna varandra. De allra flesta hade aldrig träffats förut, men det tog inte lång tid innan de hade hittat varandra. Naturbruksgymnasiet i Burträsk var behjälpliga med såväl tält som extra filtar för de stundtals ganska kalla augustinätterna.


På tisdag morgon var det efter frukost dags för diverse olika stationer på naturbruksgymnasiet. Att tjejerna spelat en del data- och tevespel blev tydligt då det var dags för skotarsimulator, det var inga större problem att bemästra skogsmaskinen.

– Det var otroligt uppskattat att få testa simulatorn. Att de sedan även fick testa på att, tillsammans med en instruktör, köra en riktig skotare ute i skogen gjorde inte saken sämre. Det tyckte det var väldigt roligt, berättar Matilda Lingegård som genom sin roll på Mera Skog varit med och planerat kollot.


Senare fick de besöka en jakt- och viltstation där de fick kolla på skallar av olika vilt och testa en skyttesimulator. De fick också lyssna på en representant från Norra Skogsägarna som berättade om traditionellt skogsbruk. Där fick de mäta träd med pinne, åldersberäkna med mera. På onsdagen besökte de ett lokalt sågverk och en handelsträdgård med rekreationsskog. Helt enkelt tre fullspäckade dagar där de tjugo tjejerna fick lära sig lite om det mesta.


En annan viktig del i kollot var att prata om jämställdhet, dels i skogen men även allmänt i tjejernas vardag på skola och fritid. Detta gjordes bland annat med hjälp av några enkla filmer som man sedan diskuterade kring. Vad det innebär och hur situationen ser ut för dem. Sin unga ålder till trots kom många kloka tankar.

– Vi har faktiskt inte hunnit ha något utvärderingsmöte ännu men med tanke på den respons vi fått här i Västerbotten kommer vi absolut fortsätta att arrangera fler sådana här kollon. Intresset är stort och platserna tar slut fort vilket ju är väldigt, väldigt roligt, avslutar Matilda Lingegård.

bottom of page