top of page

Robot hjälper Svenska Skogsplantor

Det har tidigare skrivits om Svenska Skogsplantors satsning på mikroplantor, det vill säga små, små plantor inte större än en halv cigarill. En viktig nyckel för att lyckas med projektet är de transplantationsrobotar som sedan våren 2014 finns på Vibytorp och våren 2015 finns på Trekantens Plantskola. 

För Sveaskogs magasin "Forum"
Robot hjälper Svenska Skogsplantor

Det är på anläggningarna Trekanten utanför Nybro och Vibytorp utanför Hallsberg som mikroplantorna odlas upp. Örjan Bilock är produktionsledare på Vibytorp och har full koll på de transplanteringsrobotar som årligen planterar om mellan 14-15 miljoner mikroplantor på Vibytorps Plantskola.

– Väldigt enkelt och sammanfattat så planterar roboten om plantan från mikrokrukan till en större slutkruka. Den tar helt enkelt den lilla och sätter den i en större, där plantan får växa färdigt innan man planterar ut den, berättar Örjan Bilock.


Mikroplantorna åker via ett löpande band in i transplantationsroboten. Roboten tar sedan 36 stycken plantor åt gången och fyller en hel kassett, som man också kan kalla slutkrukan där plantan skall växa vidare. Om man ska gå in på djupet gör roboten mer än att bara plantera om plantorna. Med hjälp av ett så kallat visionsystem, bestående av fyra avancerade kameror, fotar roboten alla plantor och skickar bilderna till en dator som först bestämmer om de håller måttet.

– Vi ställer in ett värde som roboten sedan utgår från. Det handlar om hur många pixlar av fotot som skall vara gröna för att vi ska anse att plantan är god nog för att kunna plantera om. Det här gör att vi numera kan räkna med att ungefär 95 procent av de plantor som planteras i slutkrukan klarar sig, säger Örjan Bilock.


Hela förfarandet går i ett snabbt tempo. Under en timma transplanteras cirka 17 000 plantor med hjälp av robotarna. Men att de arbetar fort och effektivt är inte en enda fördelen med mikroplantorna. Eftersom plantorna är så små kan man få in upp till sex miljoner plantor i ett enda växthus, något som gjort att Vibytorp till exempel kunnat gå från tio till två växthus.


Det nya konceptet gör att plantskolorna sparar mycket olja och underhåll eftersom det blir så många fler plantor per kvadratmeter.

– Man märker att det som förr i tiden var en liten plantskola nu har utvecklats till en riktig plantindustri. Det ska bli spännande att se vart utvecklingen tar vägen härnäst, avslutar Örjan Bilock.

bottom of page