top of page

Rödingfiske i världsklass

Två mil sydost om Arvidsjaur hittar vi den lilla byn Abborrträsk med cirka 150 invånare, ett välkänt mecka för inbitna fiskare från världens alla hörn. Vi lät eldsjälen och urnorrlänningen Sonny Holmberg berätta om varför han tillsammans med Sveaskog har världens bästa rödingvatten. 

För Sveaskogs magasin "Forum"
Rödingfiske i världsklass

När inlandsisen för drygt tio tusen år sedan smälte och drog bort lämnande den kvar ett väldigt isblock. Den smältande isen förvandlades med årens lopp till det den är idag, Tjärnheden, ett av världens största så kallade dödisområden som ligger alldeles utanför Abborrträsk. Ett område som belönats med exakt lika många sjöar som det finns dagar på året.

– Hit kommer många olika slags turister. Dels har vi fantastiska fiskesjöar, men också jaktmöjligheter och framför allt tillgång till ett helt fantastiskt friluftsliv, säger Sonny Holmberg som äger företaget Abborrträsk Natursafari.


Även om friluftslivet till exempel områdets naturreservat Pellobäcken, med en mosaik av åsar, moränkullar, myrar, tjärnar och sjöar, är något utöver det vanliga är det framför allt fisket som lockar. Inte minst när det kommer till röding. Området är vida känt i fiskekretsar och en av de många imponerade är Martin Falklind, chefredaktör för den klassiska tidningen Fiskejournalen. Han beskriver det som världens bästa storrödingssjö, och både i tidningen och på Youtube visar han hur han bara under några få minuters fiske får upp den ena rekordfisken efter den andra.

– Att inlandsisen stannade här och att vattnen ligger längst upp i sjösystemet gör att storrödingen trivs oerhört bra. Skulle vi fara längre ner finns det mycket gäddor. Gäddor och röding går inte ihop, så är det bara.


Genom ett bra, ekologiskt hållbart, uttag utav röding kan man hålla den otroligt höga kvaliteten på både fisk och fiske. Varje grupp får ta upp en fisk att tillaga och äta under vistelsen, övriga ska återigen släppas fria för att bevara det gedigna beståndet.


Av de som besöker området är cirka nittio procent från utlandet. En mix av turister från Danmark, Tyskland, Holland, Schweiz och Italien åker till Abborrträsk i hopp om att äntligen få uppleva och fånga den där riktigt stora rödingen. Ingen åker hem besviken. Naturen är magisk med blöta hjortronmyrar, torra tallhedar, brusande forsar och branta bergshällar. Och även om Sonny Holmberg inte kan avslöja alla sina fiskehemligheter sammanfattar han ändå koncist varför man skall åka just till Tjärnhedens 365 sjöar.

– Fiskarna är helt enkelt störst och nappar bäst, så är det bara.

[Fakta]

Abborrträsk

Två mil sydost om Arvidsjaur ligger den lilla byn Abborrträsk med cirka 150 invånare. Abborrträsk Natursafari är ett upplevelsecentrum med allt ifrån jakt och fiske till snöskoter och vandring. Området är framför allt känt för sitt rödingfiske som av många anses vara världens bästa.

[Fakta]

Röding

Tillhör släktet laxfiskar och är en av flugfiskarnas favoriter. Den är av många beskriven om mystisk och svårberäknelig, något som utgör charmen i fisket. Den är även populär att pimpelfiska under vinterhalvåret. Då framför allt i de nordligare delarna.

[Sidoartikel]

Hallå där …

… Petter Johansson, kundansvarig för Abborrträsk Natursafari, på Sveaskog.


Vad gör man om man jobbar med "fiskrättsupplåtelser"?

– Vi är tre personer på Sveaskog som jobbar med att utveckla fisket från norr till söder. Vi arbetar för att fler ska kunna ta del av fiske på markerna genom att upplåta vatten till privatpersoner, föreningar, yrkesfiskare och företag samt genom att tillgängliggöra våra vatten för allmänheten genom våra olika fiskekort.


Hur vanligt är det att ni på Sveaskog upplåter fiskerättigheter?

– Mycket vanligt och det är en stor del av vad jobbet går ut på. Idag har vi cirka 1 700 fiskeupplåtelser från norr till söder och det finns utrymme för fler. Vi arbetar kontinuerligt för att erbjuda våra befintliga och nya kunder möjlighet att arrendera ett eget fiskevatten för olika ändamål så som bland annat flugfiske, verksamhet inom naturturism, rekreation, fiskevård, utsättning av fisk.


Hur mycket fiskevatten har Sveaskog?

– Sveaskog har många attraktiva vatten på sina marker och förvaltar även en del vatten åt Statens Fastighetsverk, allt från lugna sjöar till fina älvsträckor, spridda runt om i landet.  Vi har många lediga vatten att arrendera ut - här finns något för alla, för såväl sportfiskaren som för företagaren, föreningen, nybörjaren och familjen.


Vad tycker du om Sonny Holmbergs satsning?

– Sonny är en driven person med många bra idéer. Han har lyckats med att driva fram ett mycket bra bestånd av stor och fin röding i de vatten han arrenderar utav Sveaskog. Det som är roligt med Sonny är hans kreativitet och nytänkande, vilket också gör det kul att jobba med honom.

bottom of page