Djurens vinterknep
Vinterns snö och kyla ställer till stora problem för skogens djur- och växtliv. FORUM ringde upp Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert för att reda ut vilka djur som egentligen kommit med den bästa lösningen.
För Sveaskogs magasin "Forum"

– Det är en extrem och fantastisk egenskap att faktiskt kunna överleva en svensk vinter med tjäle i marken, -20°C och snöstorm. Men ändå är det ganska många av våra arter som har valt att stanna och istället utveckla olika knep för att överleva, säger Stefan Bleckert.
För att sätta allt i perspektiv bör man påminnas om att rekommenderad kyla för en frysbox är ungefär -18°C. En temperatur som inte på något sätt är ovanlig, framför allt inte våra nordligare delar av landet. I denna naturens frysbox skall alltså djur och växter hitta mat och hålla sig varma, oavsett om man är en spindel, en fågel eller en älg.
Med tidens gång har olika arter utvecklat olika sätt att hantera kylan. Sveriges minsta fågel, Kungsfågeln, är en art som evolutionärt inte riktigt bestämt sig. Ungefär hälften stannar kvar och hälften flyger söderut. Beroende på år får man sedan se vilken av grupperna som tog det bästa beslutet, om kylan i Sverige blev för hård eller om stormar och olika slags fiender på väg söderut var ännu värre.
– Många frågar sig varför fåglarna inte stannar nere på kontinenten året om för att slippa vintern, men saken är att Norden är en väldigt bra plats att leva på med mycket mat och relativt få fiender jämfört med till exempel Afrika.
Nyckeln till att klara sig är enligt Stefan Bleckert att hålla sparlågan nere så gott det går. Att med minsta möjliga ansträngning få ut så mycket som möjligt, något som kan vara svårt eftersom sättet att få värme är genom att förbränna mat. Jakten och tillgången på mat är alltså helt avgörande.
Även vi människor har utvecklat knep genom årens gång, allt ifrån tjockare husväggar till få fönster. Men numera är det trots allt en annan lösning som är vanligast.
– Det är bara titta på statistiken och inse att Thailand-strategin har slagit igenom stort, jag vet inte om den är allra bäst men den måste nog vara mest populär.
Stefan Bleckert listar sex bra djur med sex bra knep:
Granmattvävare: Granmattvävaren är en av Sveriges vanligaste spindlar och löser kylan genom att producera en egen alkohol ut i blodet. Bäst på fest helt enkelt.
Björn: Genom att skickligt sänka sin ämnesomsättning kan björnen ligga och sova flera månader i sträck, och det uppbyggt på nästan bara myror och blåbär.
Sparvuggla: Genom att på hösten samla döda mös och småfåglar i fågelholkar skapar sparvugglan sitt egna lilla kylskåp där den under vintern kan sitta och äta i lugn och ro medan stormen viner utanför.
Svensk skogshare: Skogsharen byter till skillnad från den tyska fältharen päls till en vit vinterpäls och blir på så sätt en betydligt svårare match för fiender så som räven.
Nötkråka: De korta och lite klumpiga vingarna kommer väl till pass under vinterhalvåret då nötkråkan skickligt gräver upp de hasselnötter som gömts under hösten.
Stjärtmes: Att ensam är stark är en myt. Stjärtmesen samarbetar i flock och har insett att det kanske blir lite mindre mat åt gången, men att risken för att bli helt utan minskar betydligt.